top of page
fotowedstrijd

CREA

fotowedstrijd

thema: huidhonger

Elk seizoen tijdens het eindpresentatieweekend hebben we een fotowedstrijd als afsluiting van onze fotografiecursussen. Dit jaar zal het in ons virtuele open house niet anders zijn! 

Omdat het seizoen vanaf nu uit 2 blokken bestaat, zullen de inzendingen van het eerste blok samen met de inzendingen van het tweede blok worden bekeken. Onze jury, fotograaf Cigdem Yuksel en onze directeur Dennis van Galen, selecteren eind januari 2021 tien genomineerden voor de wedstrijd. 

Het thema dat de docenten hadden gekozen voor dit seizoen is: Huidhonger. Het is een term uit de Nederlandse psychologie en pedagogiek die het verlangen/behoefte van fysiek contant onderschrijft. Deze term is in Nederland in algemeen gebruik geraakt tijdens de COVID-19 pandemie en is daarom door onze fotografie docenten gekozen als een toepasselijk onderwerp.  

Wat houdt de wedstrijd in? 

Er zal een jurystemming zijn en een openbare stemming. Bij de jury stemming wint de door de jury geselecteerde winnaar een gratis 8-weekse cursus naar keuze (in het voor- of najaar) bij CREA. Ook zal jouw werk gedurende het hele seizoen op groot formaat in de hal komen te hangen! 

Bij de openbare stemming ontvangt de winnaar een cadeaukaart ter waarde van € 50, - om te besteden bij Kamera Express. 

Hoe werkt het? 

Stemmen is mogelijk vanaf het moment dat de 10 genomineerden worden bekendgemaakt tot 5 februari 2021 om 12.00 uur. Daarna tellen we de stemmen op en gaan om 17.00 uur live op Instagram en Facebook met de jury om de winnaars bekend te maken! 

CREA

photo competition

theme: yearning skin

Every semester during the final presentation weekend, we have a photo competition as a finale to our photography courses. This year, in our virtual open house, it will be no different! 

Because the season consists of 2 blocks now, the submissions of the first block will be added to those of the second block and reviewed together. Our jury, photographer Cigdem Yuksel and our director Dennis van Galen, will select ten nominees for the competition at the end January 2021.  

The theme the teachers had decided on this season is: Yearning Skin. It is based on a term stemming from Dutch psychology and pedagogy that describes the desire/need for physical contact. This term gained a lot of usage in the Netherlands during the COVID-19 pandemic and was therefore picked as a suitable theme for this season’s edition of the photo competition. 

What does the competition entail? 

There will be a Jury vote and a public vote. For the Jury vote, the winner selected by the jury will win an 8-week course of choice (in the Spring of Fall season) at CREA. Additionally, your work will be printed on a large scale and will be hung in the main hall for the whole season! 

For the public vote, the winner will receive a gift card worth €50, - to spend at Kamera Express. 

How does it work? 

Voting will be possible from the moment that the nominees are announced until 12 PM Friday the 5th of February 2021. After that we will tally up the votes and go live at 5 p.m. on Instagram and Facebook with the jury to announce the winners! 

jury
Cigdem Yuksel
fotograaf
Cigdem Yuksel
Dennis van Galen
CREA directeur
portret.jpg

Fotograaf Cigdem Yuksel richt haar camera op onderwerpen daar waar het wringt, waar conflict is of ontstaat. Ze werkte voor de Volkskrant en richtte haar lens voornamelijk op de vluchtelingencrisis. In 2016 reisde ze met twee verslaggevers af naar de Turkse stad Gaziantep en maakte een schrijnende portrettenserie van Syrische vluchtelingenkinderen die werkten in schoenenfabrieken. Bij terugkomst won ze de prestigieuze Zilveren Camera award. “De wereld is zo opgedeeld in regels, vormen, structuren en patronen, waar wij als individu in moeten passen. De wrijving die daardoor ontstaat, zie je in al mijn werk.” Het afgelopen jaar is ze zich steeds meer gaan richten op beeldvorming en de macht van de fotograaf daarin. 

Photographer Cigdem Yuksel aims her camera on subjects where there is tension, where conflict is or is emerging. She worked for the newspaper ‘de Volkskrant’ and focused her lens mostly on the refugee crisis. In 2016 she traveled to the Turkish city Gaziantep with two reporters and created a harrowing portrait series of Syrian refugee children that were working in shoe factories. Upon returning she won the prestigious ‘Zilveren Camera’ award. “The world is so divided by rules, shapes, structures and patterns in which we have mould ourselves as individuals. The tension that it creates is reflected in all of my work.” The past year she has started to focus more on imaging and the power of the photographer in it. 

submissions
block 1
fotografie I - Marc
9 Toveren met licht
fotografie I
door Marc Faasse
Docent-Marc-Faasse-400x400.jpg

Mark: "Tijdens de cursus hebben we ons beziggehouden met de opdracht ‘Toveren met licht’. Hieronder de opdracht uitgelegd: 
 

Dit is een oefening om je flits beter te leren begrijpen. Je hebt een donkere ruimte nodig met een donkere achtergrond (kan ook buiten). We stellen de sluitertijd in op 30 seconden. Dit is de langste sluitertijd die je in kan stellen op de meeste camera's. De iso zet je op 100 en het diafragma maakt niet zo veel uit (het ligt eraan hoeveel scherptediepte je wilt). Als je nu een foto maakt wordt de foto zwart. Dat geeft je de mogelijkheid licht toe te voegen en zo kun je toveren met licht. De flits duurt +/- 1/250 seconde en daardoor belicht je je onderwerp en bevries je een moment. Als je een losse flitser hebt kun je meerdere keren flitsen binnen de 30 seconden. Daardoor kan je bijvoorbeeld zelf 2 of meerdere keren in de foto terecht komen. Ook kun je met een lichtje tekenen of schrijven. Zo begrijp je hopelijk dat de flits los staat van de sluitertijd. De flits moet wel afgaan binnen de sluitertijd anders zie je 'm niet. ;)"

 

Geïnspireerd geraakt door deze opdracht?  
We hebben nog plekken vrij voor de cursus fotografie I die eind november van start gaat! Klik  hier voor meer informatie -->

Hugo: "Wat maakt een foto goed? Of slecht? Wat is ‘techniek’ eigenlijk en wat heb je eraan? Je kunt zeggen dat een foto goed is als die laat zien wat je in je hoofd had, dus is geworden zoals je had bedoeld. Het maken van goede foto’s is niet alleen een kwestie van talent, maar ook van de beheersing van de techniek. Want een goede foto is er in ieder geval één waarin de gebruikte techniek essentieel is voor het beeld, als je er dus iets onmisbaars aan toevoegt. Uit een onscherpe foto kan dus toch blijken dat een fotograaf de techniek beheerst!  

Tijdens de cursus kreeg men opdrachten die aan de ene kant ‘de techniek’ oefenden maar aan de andere kant uitdaagden tot het maken van foto’s die we nog niet gezien hadden. Als je een foto immers al kent, is die niet per se de moeite waard. Kijken, kijken, kijken, je afvragen waarom je een foto maakt, daar gaat het om. Met ‘een kwestie van smaak’ ben je trouwens niet verlost van eventuele kritiek want over smaak valt best te twisten.  

Een greep uit de opdrachten tijdens de les en voor thuis: alles is rond, sluitertijd, diafragma, reageer op de de foto van … met een eigen foto, stillevens, kijk eens omhoog, maak een persoonlijk zelfportret, maak een portret van een medecursist in de stijl van Rembrandt, maak een ‘faceless’ portret en één waarbij het model als een kameleon opgaat in de omgeving. Stel dat je in opdracht een portret moet maken als illustratie bij een interview, stel een vraag en geef het antwoord en kies een van deze beroepen: toiletjuffrouw m/v, interieurarchitect of fotomodel. Kijk ook eens een keer niet door je camera als je fotografeert… "

Heeft de cursus fotografie je interesse gewekt?  
Portretfotografie zit helaas vol, maar goed nieuws! Zowel de cursus fotografie I & II heeft nog plekjes vrij voor volgend blok. Kijk hier voor meer informatie --> 

Stockfoto-fotografie-unsplash-clay-banks
fotografie I & portret-
fotografie
door Hugo Rompa
Docent-Hugo-Rompa-foto-Jurre-Rompa-400x4
fotografie I en portretfotografie - Hugo
Roxana Ballon - Opdracht architectuur
doka, basisplus en beter in beeld
door Rogier Alleblas
Docent-Rogier-Alleblas-400x400.jpg

Rogier: “Hieronder staan de foto’s die ik heb geselecteerd van de woensdag- en donderdaggroep van de cursus basisplus van Kiekje naar Kunst.” 

De verschillende opdrachten voor de foto’s waren: 
- maak een architectuurfoto in de stijl van Joel Tjintjelaar 
- maak een foto in de stijl van Anton Corbijn 
- maak een ingeflitste foto 
- maak een portret met een onscherpe achtergrond 
- maak een foto na de les over studiolicht 
- maak een stilleven 
- maak een foto met een lange sluitertijd."

 

Lijkt de cursus van Kiekje naar Kunst jou wat?  
Dan hebben we nog goed nieuws! 26 november begint de cursus in het nieuwe blok en er zijn nog plekjes vrij. Voor meer informatie ->

doka, basisplus en beter in beeld - Rogier

Sander: "In de afgelopen 8 weken hebben de cursisten bij de Fotografie 1 cursus de basisbegrippen geleerd en hoe en waar je dat kunt instellen op je camera. Het ging over licht en lichtgevoeligheid, over sluitertijden en diafragma instellingen. Eerst fotografeerden ze met de halfautomatische instellingen; diafragma voorkeur; scherptedieptekeuze en de week erop met sluitertijd voorkeur om onder andere beweging in beeld weer te geven op verschillende manieren. Daarna leerden ze over alles zelf instellen in de m(anual)-stand en hoe je de belichting en het scherpstellen kunt sturen. Onder andere: autofocus en manualfocus, witbalans en instelling van de beeldkwaliteit, in welke grootte fotografeer je eigenlijk, wat zijn de effecten daarvan op de opslag, de beeldbewerking en het uitvergroten naderhand. 

Ook hebben de cursisten een avondles gehad over het fotograferen in het donker buiten. Met statief op pad met een lijst met opdrachten. Een korte kennismaking met Photoshop en hoe je je beelden kunt optimaliseren op je eigen laptop met een eigen bewerkingsprogramma. Naast foto opdrachten fotografeerden de cursisten ook thuis in hun vrije tijd als dat mogelijk was." 

 

Geïnspireerd geraakt voor deze cursus?  
We hebben nog plekken vrij voor de cursus fotografie I die eind deze maand van start gaat! 
Voor meer informatie -->

Iets nieuws proberen? Vanaf komend blok geeft Sander de cursus Smartphone fotografie >>.

Stockfoto-fotografie-StockSnap_BX7JZREXX
fotografie I
door Sander Heezen
Docent-Sander-Heezen-400x400.jpg
fotografie I - Sander
Stockfotografie-fotografie-StockSnap_VXV
photography I
door Marzia Cosenza
Docent-Marzia-Cosenza-400x400.jpg
photography I & II - Marzia
bottom of page